Jak zrobić akapity?

Okiem wyobraźni. Proza spod znaku fantastyki: fantasy, science fiction oraz horror.
Awatar użytkownika
whatsername
Furia Pustyni
Furia Pustyni
Posty: 1542
Wiek: 24

Jak zrobić akapity?

Post#1 » 8 gru 2014, o 15:25

Poniżej przedstawię krótki, prosty instruktaż robienia wcięć w tekście. :)

1.
Image
2.
Image
3.
Image
4.
Image

Postępując zgodnie z powyższą instrukcją, taki uzyskamy efekt:

Image

Proste, prawda? ;)
where does everybody go when they go?

Awatar użytkownika
Camenne
Jawna opcja Mandaloriańska
Jawna opcja Mandaloriańska
Posty: 4294

Jak zrobić akapity?

Post#2 » 10 maja 2016, o 19:12

Wordowy sposób na akapity dla leniwych Artefaktowiczów:
1. Użyj kombinacji Alt + Ctrl + Home, która otworzy mały panel z kilkoma ikonami m.in. lornetki.
2. W panelu trzeba wybrać lornetkę - "Znajdź".
3. Wejdź w "Zamień" - w polu "Znajdź" wpisz ^p, w "Zamień na" ^p[ akapit ][/ akapit ] (bez spacji).
4. Kliknij "Zamień wszystko".
Voila, każdy akapit będzie miał na początku kod [akapit ][/ akapit], więc po wstawieniu tekstu na forum, pojawią się wcięcia akapitowe.

Wyjaśniając: ^p to znak akapitu (jest też do znalezienia w zakładce "Specjalne", jakby ktoś zapomniał jego skrótu). Cały trik polega na zamienieniu akapitów... akapitem z dodanym forumowym bbcode.
Po-ta-toes! Boil them, mash them, stick them in a stew. Lovely big golden chips with a nice piece of fried fish.


Skróty: Jak poprawnie zapisywać dialogiMyślnik, półpauza i dywiz (łącznik) – jak je poprawnie stosowaćJak wstawić wcięcia akapitowe:piorko: Piórko

Awatar użytkownika
DuralT
USS Gerald R. Ford
USS Gerald R. Ford
Posty: 1394

Jak zrobić akapity?

Post#3 » 24 sty 2017, o 19:17

Dodam jeszcze, że obecnie mamy komendę [p] [/p) tzn. z ], gdzie pierwsze p dajemy na początku akapitu, a /p na jego końcu.
— No to płyńmy dalej, marynarzu, bo?
— Navigare necesse est, vivere non est necesse.
Andrzej Ziemiański – Pomnik Cesarzowej Achai - Tom V

Awatar użytkownika
Grafoman
Użytkownik zbanowany
Posty: 874

Jak zrobić akapity?

Post#4 » 24 sty 2017, o 22:03

Dural, a czy komenda ta działa w wersji [p ] [ /p] ? Bez przerw, na początku akapitu?
"Jeśli chcesz się po­wiesić, po­wieś się na wy­sokim drzewie. "

Awatar użytkownika
Camenne
Jawna opcja Mandaloriańska
Jawna opcja Mandaloriańska
Posty: 4294

Jak zrobić akapity?

Post#5 » 24 sty 2017, o 22:04

Graf, wychodzi na to, że obie wersje działają :)

Wygląda dokładnie tak samo w obu przypadkach:
Akapit
Akapit

A kody następujące:

Kod: Zaznacz cały

[p]Akapit[/p]
[p][/p]Akapit
Po-ta-toes! Boil them, mash them, stick them in a stew. Lovely big golden chips with a nice piece of fried fish.


Skróty: Jak poprawnie zapisywać dialogiMyślnik, półpauza i dywiz (łącznik) – jak je poprawnie stosowaćJak wstawić wcięcia akapitowe:piorko: Piórko

Awatar użytkownika
Grafoman
Użytkownik zbanowany
Posty: 874

Jak zrobić akapity?

Post#6 » 24 sty 2017, o 22:10

Dzięki za odpowiedź, Cam. :)
"Jeśli chcesz się po­wiesić, po­wieś się na wy­sokim drzewie. "

Wróć do „Fantastyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Mr Google i 3 gości